Nederlandse Internisten Vereniging
U bevindt zich hier
 

Winnaar JNIV opleidingsprijs 2011

UMC Groningen

Tijdens de JNIV conferentie op 28 januari j.l. kozen de aanwezige AIOS het UMC Groningen als winnaar van de JNIV Opleidingsprijs 2011. Doel van deze prijs is AIOS te stimuleren tot een kritische beoordeling van hun eigen opleiding, het identificeren excellente opleidingsinitiatieven en bovendien van elkaar te leren. Het winnende opleidingsinitiatief was de SBMS-cursus (Systematische Benadering Medische Spoedsituaties), een intensieve praktijktraining van twee dagen, waarin beginnende AIOS interne worden voorbereid op de acute opvang van zieke patienten.

SBMS cursus
De cursus is twee jaar geleden ontwikkeld door de internisten Tycho Olgers en Jan ter Maaten en wordt inmiddels ook gevolgd door AIOS van andere beschouwende specialismen en AIOS uit andere ziekenhuizen in de regio. De jury van de JNIV Opleidingsprijs selecteerde deze cursus omdat er een duidelijke behoefte bestaat onder beginnende artsen voor deze specifieke training. Daarnaast is de cursus praktisch uitgewerkt met scenariotrainingen in een skills-lab en met twee dagen cursuslengte relatief makkelijk te implementeren.

Andere initiatieven
De twee andere geselecteerde initiatieven waren de video-opname van poli-consulten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ('s Hertogenbosch) en de incidenten-communicatiegroep van het Bronovo Ziekenhuis (Den Haag).

Prijsuitreiking
De prijs, 5000 euro vrij te besteden en een fotoreportage van de AIOS met opleiders uit Groningen, werd op de Internistendagen uitgereikt aan de winnaars. De prijs zal elke twee jaar door de JNIV worden uitgereikt.

Comité van Aanbeveling
Prof. F. Scheele, gynaecoloog en teaching professor onderwijskunde (St. Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam)
Dr. H.G. Kreeftenberg sr., internist (Groningen)
Prof. J. van der Meer, voormalig hoofdopleider regio Amsterdam II (Amsterdam)

Namens het JNIV-bestuur,

Liselot Valkenburg-van Iersel
Hans Westgeest

JNIV_opleidingsprijs-verslag-winnaars-2011.pdf JNIV_opleidingsprijs-verslag-winnaars-2011.pdf