Resulaten PHANTASi trial
Op 28 november 2017 zijn de resultaten van de Prehospital Antibiotics Against Sepsis studie (PHANTASi trial) gepubliceerd in het blad 'The Lancet respiratory medicine'(1). Deze studie werd geïnitieerd en gecoördineerd door internisten-acute geneeskunde via 'onderzoek consortium acute geneeskunde (ORCA)' met financiële ondersteuning van NIV en Fonds NutsOhra.
Ambulancepersoneel heeft reeds belangrijke bijdragen geleverd aan het verbeteren van zorg voor patiënten met een acuut coronair syndroom, CVA of een trauma. Zo zouden ook patiënten met sepsis kunnen profiteren van tijdige prehospitale zorg.
Methoden
Na het trainen van ambulancepersoneel in het herkennen van sepsis, hebben we een gerandomiseerd, gecontroleerd open-label studie uitgevoerd in tien grote regionale ambulancediensten aangesloten op 34 perifere en academische centra. We vergeleken de effecten van prehospitale toediening van antibiotica met de reguliere zorg. Patiënten die in aanmerking kwamen voor inclusie werden gerandomiseerd voor de interventie (intraveneus ceftriaxon 2000 mg naast de reguliere zorg) of alleen reguliere zorg (toedienen vocht en zuurstofsuppletie).
De uitkomstmaat was 28 daagse mortaliteit. Om het effect van training te bepalen, vergeleken we de gemiddelde tijd tot antibiotica (TTA) op de spoedeisende hulp (SEH) en herkenning van sepsis door ambulancepersoneel, zowel voor als na de training.
Resultaten
Tussen 30 juni 2014 en 26 juni 2016 werden in totaal 2698 patiënten geschikt gevonden voor inclusie. 2672 patiënten werden uiteindelijk geïncludeerd in de studie: 1535 in de interventiegroep en 1137 in de controlegroep. Patiënten in de interventiegroep kregen in de ambulance antibiotica, met een mediaan van 26 minuten voor aankomst op de SEH.
In de controlegroep was de mediane TTA na aankomst op de SEH 70 minuten, vergeleken met 92,5 minuten vóór de periode dat ambulancepersoneel getraind was, hetgeen niet op een significant verschil duidde. Op dag 28 waren 120 (8%) patiënten overleden in de interventiegroep en 93 (8%) in de controlegroep, hierin werd ook geen significant verschil gevonden. Aantal patiënten met septische shock in beide groepen waren laag. Echter werd in het aantal heropgenomen patiënten in de twee groepen wel een sterk significant verschil gevonden: 102 (7%) in de interventiegroep werden heropgenomen binnen 28 dagen versus 119 (10%) in de controlegroep.
Conclusie
Deze studie benadrukt het belang van de rol van ambulanceverpleegkundigen in de acute zorg. Goede zorg in spoedsituaties begint vaak in de ambulance. Bij patiënten met variërende ernst van sepsis verbeterde training van het ambulancepersoneel de vroege herkenning en zorg in de hele zorgketen. Het geven van antibiotica in de ambulance leidde niet tot een betere overleving, ongeacht de ernst van de ziekte. Echter leidde dit wel tot een verminderd aantal heropnames.
Via deze weg willen wij alle internisten-acute geneeskunde, SEH-artsen, ambulanceverpleegkundigen, die in welke vorm dan ook hebben bijgedragen aan de PHANTASi trial, bedanken.
Lees hier het volledige artikel van de PHANTASi trial.
Nadia Alam | Rishi Nanan Panday | Prabath Nanayakkara
Referenties:
1. Nadia Alam, Erick Oskam, Patricia M Stassen, Pieternel van Exter, Peter M van de Ven, Harm R Haak, Frits Holleman, Arthur van Zanten, Hien van Leeuwen-Nguyen, Victor Bon, Bart A M Duineveld, Rishi S Nannan Panday, Mark H H Kramer, Prabath W B Nanayakkara. Prehospital antibiotics in the ambulance for sepsis: a multicentre, open label, randomised trial. Lancet Respir Med. 2017.