Artsen kritisch over dure kankerbehandelingen

Artsen kritisch over dure kankerbehandelingen
06-03-2023

Internist-oncologen in het nieuws! Hans Westgeest, Anouk Putker & Gabe Sonke zijn geïnterviewd door het Medisch Contact.

Internist-oncologen lopen er al een tijdje tegen aan: oncologische middelen zijn duur en worden niet altijd doelmatig ingezet. Bij oncologische behandelingen wordt te weinig gekeken naar de prijs en wat het oplevert; dure behandelingen leveren soms voor patiënten maar weinig levensverlenging of levenskwaliteit op. Daarom is het belangrijk dat er scherpere keuzes worden gemaakt.

Internist-oncoloog Hans Westgeest benadrukt in het interview dat de criteria om dure oncologische middelen toe te passen strenger moeten worden. Dit geldt voor nieuwe middelen, maar ook is het volgens Hans nodig om positieve adviezen over toepassing te herzien. Verder vraagt hij zijn beroepsgroep om meer duiding bij middelen: bij welke patiënt in welke behandelfase zijn ze nog zinvol? Wat hem betreft mogen ook de kosten zwaarder mee­wegen in adviezen.

Ook internist-oncologen Gabe Sonke en Anouk Putker zijn kritisch over dure kankerbehandelingen. Om deze reden doen de internist-oncologen een beroep op de Commissie BOM (Beoordeling Oncologische Middelen), een commissie die al in 1999 werd opgezet door de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen (NVMO). Deze commissie toetst de klinische waarde van nieuwe geneesmiddelen en behandelmethoden, juist met het oog op het vaak hoge prijskaartje, landelijk binnen de beroepsgroep tot betere afstemming over toepassing te komen.

De commissie BOM gebruikt hiervoor zogeheten PASKWIL-criteria: criteria over de bijwerkingen, behandellast, effectiviteit en impact van een behandeling. De resultaten van farmaceutenonderzoeken worden langs de lat van deze criteria gelegd om een al dan niet positief advies over toepassing van middelen te geven. In de commissie zitten behalve internist-oncologen ook longartsen, statistici, epidemiologen, een apotheker en een hoogleraar health technology assessment.

Benieuwd naar de rest van het interview? Klik hier om het volledige artikel van het Medisch Contact te lezen.