Huidkanker aan de kust, longkanker in armere wijken: deze atlas laat zien dat kanker niet gelijk verdeeld is over Nederland

Huidkanker aan de kust, longkanker in armere wijken: deze atlas laat zien dat kanker niet gelijk verdeeld is over Nederland
18-01-2023

Robin Peeters, Internist en onze voorzitter, is geïnterviewd door de NRC over de net gepubliceerde Nederlandse Kankeratlas.

De Nederlandse Kankeratlas, gepubliceerd door het Integraal Kankercentrum Nederland, laat zien dat kanker niet gelijk verdeeld is over Nederland. Zo krijgen bijvoorbeeld mensen in de kusstreken vaker huidkanker en komt darmkanker vaker voor in het oosten van het land. In de online atlas – de ‘kankeratlas’ – is voor 24 tumoren op te zoeken waar in Nederland mensen vaak of juist weinig diagnoses krijgen.

Deze verschillen in kankerdiagnoses zijn interessant omdat je hiermee oorzaken beter kunt aanduiden. Zo zie je duidelijk de link tussen roken en longkanker. Robin vertelt dat dit de belangrijkste les is uit de kankeratlas, waarbij hij refereert naar de ‘gezondheidskloof’ tussen arm en rijk. Zo wordt er in sociaal-economisch kwetsbare bevolkingsgroepen meer gerookt, vertelt hij, en zijn stoppogingen minder succesvol. Daarnaast ziet hij dat bij deze bevolkingsgroepen er meer overgewicht is. De sociaal-economisch kwetsbare bevolkingsgroepen leven niet alleen korter, maar leven ook minder lang in goede gezondheid.

De Nederlandse Kankeratlas duidt onder andere het belang aan van gerichte voorlichting en preventie, waarbij het van belang is dat we de wijk ingaan benadrukt Robin.

Lees hier het volledige artikel.