Menubalk - In- uitloggen

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een krachtige ziekenhuisorganisatie met 2 ziekenhuislocaties, 3 poliklinieklocaties en een polikliniek in het Oogziekenhuis. De organisatie is ontstaan uit het Sint Franciscus Gasthuis en Vlietland Ziekenhuis. Wij staan klaar voor patiënten en families met ruim 4.600 medewerkers, ruim 300 artsen en 300 vrijwilligers.

Onze uitgangspositie is stevig verankerd in de samenleving. We hebben kwaliteit hoog in het vaandel. Bij ons werken gemotiveerde, betrokken collega’s waarbij patiëntgerichtheid, kwaliteit en innovatie belangrijke pijlers zijn.

Franciscus Gasthuis & Vlietland is lid van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Om topklinische zorg nu en in de toekomst te leveren is er binnen ons ziekenhuis veel aandacht voor opleiding, bijscholing, (wetenschappelijk) onderzoek en vernieuwing.

Functie: 
Promovendus
Differentiatie: 
Vasculaire geneeskunde
Ziekenhuis: 
Franciscus Gasthuis & Vlietland
Locatie: 
Plaats: 
Rotterdam & Schiedam
Website ziekenhuis: 
https://www.franciscus.nl/werkenbijfranciscus/vacature/promovendus-vasculaire-geneeskunde-nafld-nash
Wij zoeken / wij bieden: 

De werkgroep NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) van Franciscus Gasthuis & Vlietland richt zich op diagnostiek en behandeling van leververvetting (NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE, NAFLD) bij hoog risico patiënten zoals patiënten met diabetes, obesitas en cardiovasculaire patiënten. NAFLD is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en mortaliteit en is hoog prevalent, met name in populaties met diabetes, obesitas en hypertensie. NAFLD kan leiden tot ontsteking en fibrose van de lever (NASH; non-alcoholic steatohepatitis) met als gevolg een hoge kans op levercirrose, leverfalen, leverkanker. De prevalentie en incidentie in Nederland zijn niet bekend en alle gegevens hierover berusten op data uit het buitenland. Verschillende wetenschappelijke verenigingen hebben NAFLD/NASH tot belangrijk speerpunt gemaakt gezien de verwachtte enorme toename van deze problematiek wereldwijd.

Franciscus neemt deel aan de nationale NAFLD werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie en speelt een leidende rol in de oprichting van een regionaal en landelijk samenwerkingsverband tussen eerste en tweede lijn. Tevens zijn we actief lid van de oprichtingsgroep “nationaal NASH consortium”. Wij hebben de ambitie om een leidende rol te spelen in de verbetering van de zorg en het wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met NAFLD/NASH. Met die reden zoeken we een promovendus die hier de komende jaren aan wil werken.

Jouw werkzaamheden als promovendus:
- Uitvoeren en coördineren van een screeningsprogramma voor NAFLD/NASH bij diabetes (4000 patiënten). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een bestaand algoritme waarin eerst de FIB4 score wordt bepaald en vervolgens Fibroscan meting (transiënte elastografie). Tenslotte wordt bij een deel van deze patiënten, histologisch onderzoek verricht (leverbiopt). Bij alle patiënten zal naast uitgebreide biochemische analyse (biosampling), ook genetische screening naar verschillende markers (o.a. PNPLA3) plaatsvinden. Naast coördinatie van deze studie, zul je zelf de Fibroscan metingen uitvoeren en de database beheren.
- Een interventie studie bij ongeveer 100 patiënten met T2DM waarbij 2 middelen (gericht op gewichtsreductie) worden onderzocht. Dit is een gerandomiseerde, open label studie, van 3 maanden. Naast Fibroscan metingen zal ook uitgebreid biochemisch onderzoek. Hiervoor zul je met ondersteuning en optimale begeleiding, zelf een aantal bepalingen (ELISA’s, FACS metingen) in het laboratorium uitvoeren.
- Tevens zul je betrokken worden bij een pilot studie met een aantal eerste lijns praktijken waarin patiënten met DM2 gescreend worden op de aanwezigheid van NAFLD/NASH.

Andere werkzaamheden als promovendus:
- Het onderhouden van contacten met de patiënten, huisartsen, en andere ziekenhuizen en met name participeren in het “nationaal netwerk NASH promovendi” samen met Erasmus MC, Amsterdam UMC, Radboud UMC en Leiden UMC;
- Nauwe samenwerking met Stichting Beterketen die verschillende aspecten van dit project ondersteunt;
- Het presenteren van data in verslagen, presentaties en wetenschappelijke artikelen die gepubliceerd worden in (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften;
- Het afronden met een proefschrift en promotie aan de Erasmus Universiteit.

Jouw team
De NAFLD werkgroep Franciscus is een multidisciplinaire samenwerking tussen internisten, mdl-artsen, cardiologen, bariatrisch chirurgen, kinderartsen en klinisch chemici. Momenteel lopen er meerdere promotietrajecten in ons ziekenhuis waarvan twee hieraan gerelateerd: FONS (Franciscus Obesity NASH study) en DECO (decompressie bij diabetische neuropathie) studie. Als arts-onderzoeker werk je nauw samen met de academische samenwerkingspartners en met de arts-onderzoekers van de studies van het de werkgroepen Obesitas en Cardiologie. Tevens is er een intensieve samenwerking met het Klinisch Chemisch laboratorium, dat beide promovendi mede ondersteunt.

Wij vragen
- een recent afgestudeerde basisarts die op zoek is naar een promotieonderzoek;
- interesse in de beschouwende vakken;
- affiniteit en enige ervaring met wetenschappelijk onderzoek;
- uitstekende communicatieve vaardigheden en organisatietalent;
- nauwkeurigheid en een sterk ontwikkeld analytisch denkvermogen;
- uitstekende kennis van de Nederlandse en Engelse taal;
- én een VOG.

Wij bieden:
Wij begrijpen dat niet alleen onze patiënten, maar ook onze collega’s het beste verdienen! Je ontvangt salaris conform de cao ziekenhuizen (max. € 4.798,- bruto per maand) én we bieden je:

- een baan in een top(klinisch) opleidingsziekenhuis;
- een jaarcontract en na een positieve evaluatie ontvang je een contract voor de duur van (maximaal) 3 jaar;
- ondersteuning van/samenwerking binnen een groot multidisciplinair team;
- samenwerking met verschillende universitaire centra in Nederland;
- de mogelijkheid om in het buitenland een deel van het onderzoek uit te voeren en je internationale netwerk op te bouwen;
- mogelijkheid om je netwerk te vergroten binnen het wetenschappelijk onderzoek in Nederland;
- parkeren voor € 1,- per dag, maar de tram of metro stoppen ook voor de deur;
- een extra vergoeding reiskosten (fiscale regeling);
- kinderdagverblijf ‘Fransje Plukkebol’ voor collega´s, naast Franciscus Gasthuis;
- een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden, zo kun je sporten met korting, kiezen voor extra vakantiedagen of je koopt een nieuwe fiets.

Vacature per: 
woensdag, 1 september, 2021
% FTE: 
1.00
Contractvorm: 
Tijdelijk dienstverband
Duur functie: 
Reden vacature: 
uitbreiding
Reageren voor: 
dinsdag, 3 augustus, 2021
Wijze solliciteren / informatie: 

Wil je meer informatie over de vacature arts-onderzoeker/ arts-promovendus NAFLD werkgroep? Neem contact op met Manuel Castro Cabezas, internist, via telefoonnummer: 010-4616094. Liever een bericht via WhatsApp? Dat kan ook! Stuur onze recruiter Charlotte van de Burg een Whatsapp via 06-19068766. Meer informatie over ons ziekenhuis vind je hier.

Direct solliciteren? Solliciteer via onze website: https://www.franciscus.nl/werkenbijfranciscus/vacature/promovendus-vascu...