Menubalk - In- uitloggen

NIV-cursus Echografie

(Spoed)echografie door internisten is sterk aan te bevelen om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren. Derhalve krijgt (spoed)echografie ook een plaats in de opleiding tot internist. Het doel is om binnen enkele jaren na het van kracht worden van het nieuwe opleidingsplan, iedere AIOS op te leiden in echografie.

De taskforce Echografie van de NIV heeft gedefinieerd welke onderdelen van de point-of-care echografie essentieel zijn voor de internist. Dit basispakket behelst longechografie, basale echocardiografie en onderzoek naar ascites, AAA, hydronefrose, retentieblaas, galstenen en splenomegalie en is toepasbaar in acute situaties op de SEH of de verpleegafdeling, maar komt ook uitstekend van pas tijdens een polikliniekbezoek of een reguliere visite op de afdeling. Tijdens de cursus zal dit hele pakket aan bod komen, waarbij de nadruk ligt op hands-on oefenen. Rigoureuze didactische methoden garanderen dat de leerstof ook echt goed onthouden wordt. Schrijf u in en voeg u bij de voorhoede van echograferende internisten! 

Leidraad opslag van echobeelden gemaakt door internisten (i.o.)
Onder internisten in den lande wordt verschillend gedacht over de noodzaak om eigen echobeelden op te slaan in het elektronisch patiëntdossier. Met dit document (zie bijlage onderaan deze pagina) willen wij de verschillende standpunten toelichten en een leidraad bieden voor de opslag van echobeelden gemaakt door internisten (i.o.).

Data echocursus 2021
6-8 oktober, Bilderberg Wientjes Zwolle (Bilderberg Zwolle en Buitensociëteit Zwolle) (vol)
10-12 november (was 3-5 november), Bilderberg Wientjes Zwolle (vol)
8-10 december, Akoesticum Ede

Data echocursus 2022
De kosten voor de cursus in 2022, incl. 2 hotelovernachtingen en 2 x diner zijn 1.295,-. Exclusief 2 hotelovernachtingen zijn de kosten 1.195,-. Niet leden betalen 200 euro meer. Iedereen kan zich aanmelden voor deze cursus, ook niet internisten en geen aios interne geneeskunde.
19-21 januari, Akoesticum Ede
16-18 februari, Bilderberg Wientjes Zwolle

Tijdsindeling
dag 1: 9.00 – 20.00 uur (inclusief diner)
dag 2: 8.30 – 18.00 uur (daarna diner voor eigen rekening, men betaald 35,00 euro extra)
dag 3: 8.30 – 18.00 uur

Kosten 2021
Deze echocursus wordt nog mede gefinancierd door de NIV, waardoor de bedragen lager zijn dan de oorspronkelijke kosten, omdat wij het belangrijk vinden om voldoende uniformiteit in de wijze waarop internisten echografie bedrijven te creëren. De driedaagse NIV cursus Echografie (Snappercursus concept) is bestemd voor aios en internisten.

U kunt zich inschrijven voor:

Cursus zonder hotelovernachting €  995,--
Cursus met 1 hotelovernachting € 1095,--
Cursus met 2 hotelovernachtingen € 1195,--

Niet leden betalen 200,- meer.
Een paar dagen na de cursus wordt een factuur gestuurd.

Diner Donderdag:
Op donderdag wordt een diner georganiseerd voor eigen rekening (á 35,- euro). Op de inschrijfpagina kunt u aangeven of u hiervan gebruik wilt maken.

Annuleren:
Annuleren is kosteloos mogelijk tot 6 weken voor de datum van de echocursus.

Voorbereiding
Ter voorbereiding op de cursus dient u het boek of e-boek Point of Care Ultrasound, 2nd edition van Nilam J Soni & Robert Arntfield & Pierre Kory aan te schaffen.

GAIA / Accreditatie
De cursus is voor 18 uur geaccrediteerd.

Inschrijven
Instructie online aanmelden:
Bijeenkomsten niet ingelogd (voor niet leden of als iemand nog geen inlog heeft/vergeten is): https://mijnniv.internisten.nl/portal-over-het-bedrijf/home-extern

 1. U kunt zich online aanmelden via https://mijnniv.internisten.nl/klantportal-organisatie-prs/bijeenkomsten (let op deze site staat niet in verbinding met de NIV website, vandaar dat een nieuw wachtwoord moet worden aangevraagd). Advies is om via google chrome naar de link te gaan.
 2. U komt nu op de inlogpagina. 
 3. Klik op wachtwoord opvragen en vul uw emailadres in (

  (in de meeste gevallen is dit uw werk emailadres, probeer anders uw privé email. (emailadres is uw gebruikersnaam)

 4. In uw mail ontvangt u een bericht waarmee u een wachtwoord kunt instellen
 5. Klik op de link in uw mail en stel uw wachtwoord in
 6. U bent nu ingelogd .
 7. Selecteer dan uw naam

 8. Klik daarna op Bijeenkomsten / NIV / NIV Echocursus (maand) / kies NIV Echocursus zonder overnachting, met 1 overnachting of met 2 overnachtingen.
 9. Kies met of zonder diner op donderdag voor eigen rekening á 35,- euro.

Indien u dieetwensen heeft moet u dit zelf (eenmalig) aanvullen op uw persoonskaart. Ga naar home – mijn gegevens – aanpassen (rechts bovenaan) – dieetwensen invullen en klik daarna onderaan op aanpassen.

Deelname zal per e-mail worden bevestigd.

Namens de Taskforce Echografie,

Martijn Bauer
Frank Bosch
Dirk Tjwa
Bram Vrijsen