Pro-actieve opsporing HIV in 2e lijn Nederland #AwareHIV

Pro-actieve opsporing HIV in 2e lijn Nederland #AwareHIV

Afgerond in: Q4 2022 
Achtergrondinformatie Bij veel nog niet gediagnosticeerde hiv patiënten zijn er één of meerdere gemiste kansen om eerder op hiv te testen in het beloop van hun ziekte, nog voordat de diagnose uiteindelijk gesteld wordt. Deze kansen zijn goed te herkennen aan de hand van risicofactoren en indicator aandoeningen die kunnen wijzen op hiv. Deze kansen zijn goed te herkennen aan de hand van erkende risicofactoren en indicator aandoeningen die kunnen wijzen op hiv en waarbij testen is aangewezen. Nu nog heeft ongeveer helft van de mensen bij hun diagnose hiv een ernstige cellulaire immuunstoornis en meerdere gemiste kansen waarbij niet op hiv is getest.  
Doelen 1. De ontwikkeling van een werkprocedure voor adequaat hivtestbeleid in ziekenhuizen; juiste test op de juiste plaats.
2. Een proactief hiv testbeleid in ziekenhuizen implementeren en consultering voor medisch specialisten middels hiv-teams.
3. Daarnaast het vergroten van kennis onder professionals van hiv en goede testindicaties.  
Laatste statusupdate Q3 2021: er is een eLearning in ontwikkeling. Daarnaast wordt binnen een deel van de pilotziekenhuizen al gewerkt met het opsporen van de patiënten door het beoordelen van de lijsten van risico-patiënten, de ICT-ondersteuning is hierbij reeds ontwikkeld.   
In samenwerking met NVHB HIV Vereniging NVMM AIDsfonds
Contactpersoon NIV Gertjan Mantjes 
Relevante bijlages/links #AwareHIV