Portfolio

Portfolio

Inleiding
Het landelijke opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 wordt ondersteund door een E-portfolio en bijbehorende smartphone-app. Dit door de NIV en Reconcept ontwikkelde digitale portfolio is verplicht voor alle aios Interne geneeskunde en voor alle aios in de vooropleiding van Interne geneeskunde. Het portfolio is ook beschikbaar voor anios. Via de presentatie Korte introductie Reconcept portfolio IG krijg je alvast een eerste indruk.

Belangrijke wijzigingen portfolio op 16 september 2024
Per 1 juli 2024 trad versie drie van het landelijk opleidingsplan uit 2019 in werking. In deze versie zijn onder andere de 10 EPA’s uit de eerste vier jaar herschreven en ondergebracht in vier nieuwe basis EPA’s en drie longitudinale leerlijnen.

De nieuwe basis EPA’s zijn:

  • EPA Werkzaamheden op klinische afdelingen
  • EPA Dienst
  • EPA Intercollegiale consultvoering
  • EPA Poliklinisch werken

De longitudinale leerlijnen zijn:

  • Acute geneeskunde
  • Ouderengeneeskunde
  • Klinische Farmacologie

Alle aiossen stappen over op het nieuwe opleidingsplan en dit heeft gevolgen voor hun portfolio. Op 16 september 2024 worden alle portfolio’s overgezet naar de aangepaste versie, zodat deze aansluit bij het nieuwe opleidingsplan. Alle bestaande documenten (KPB’s, etc.) worden automatisch overgezet naar de relevante nieuwe basis EPA’s en/of longitudinale leerlijnen. Hier zijn afspraken over gemaakt met het Concilium. De oude EPA’s komen hiermee te vervallen en zijn na de overgang niet meer zichtbaar.

Voor gedetailleerde instructies over de overgang en het vastleggen van de bekwaamheidsniveaus voor de nieuwe basis EPA’s, verwijzen wij naar de hand-out en de instructievideo.

Als je vragen hebt of een verdere toelichting wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen (onze contactgegevens staan onderaan de webpagina).

Inloggen E-portfolio 
Het E-portfolio is te bereiken via www.internistenportfolio.nl

Accounts aanmaken
Accounts voor aios, opleiders en stafleden kunnen zelfstandig worden aangemaakt door de opleider of opleidingscoördinator/-ondersteuner. Nadat een account in gebruik is genomen kan worden ingelogd via www.internistenportfolio.nl.

Handleidingen in gebruik nemen nieuw portfolio 
Er zijn vier korte handleidingen beschikbaar voor aiosopleidersstafleden en opleidingscoördinatoren/-ondersteuners waarin wordt uitgelegd hoe het E-portfolio in gebruik kan worden genomen. 

Inrichten portfolio (onboarding)
Om het portfolio goed te kunnen gebruiken moet het eenmalig worden ingericht. De aios wordt hier via de onboardingprocedure stap voor stap doorheen geleid. Het volgen van deze procedure is niet ingewikkeld maar kost alleen wat tijd. Kom je er niet uit, dan worden de al ingevoerde gegevens opgeslagen en kun je op een later moment weer verder gaan. Om dit proces af te ronden moet de (hoofd)opleider of differentiatieopleider eenmalig zijn akkoord geven door het invoeren van een pincode. 

Kennistoets, COIG, ROIG en overige scholingen
De kennistoets, het COIG en alle overige NIV-opleidingsactiviteiten (waaronder het NIV-congres, Snapperdagen, echocursussen, fellowdagen via NIV georganiseerd etc.) worden door het NIV-bureau centraal toegevoegd aan het portfolio van Reconcept. Het ROIG wordt door de opleidingssecretariaten aan het portfolio toegevoegd. Een account hiervoor wordt verstrekt door Reconcept (support@reconcept.nl). Alle overige scholingen kunnen door de aios zelf worden toegevoegd, voorzien van de bijbehorende certificaten.

Tot slot
Het Concilium is de leden van de commissies EPA’s, -Opleidingsplan en -Portfolio als ook de pilotziekenhuizen zeer erkentelijk voor hun inzet bij dit project en kijkt uit naar de verdere invoering van het opleiden met EPA’s, ondersteund door een prachtig en gebruiksvriendelijk portfolio. De commissie Portfolio zal met Reconcept in gesprek blijven over eventuele verbeteringen.


question_answer

Vragen, opmerkingen en/of suggesties ter verbetering

Voor vragen over het gebruik van het portfolio kun je per mail contact opnemen met Reconcept via support@reconcept.nl. Ook is er een website met veel gestelde vragen.
Voor vragen over de opleiding, opmerkingen en/of suggesties ter verbetering kun je contact opnemen met Nicolet in ‘t Anker (anker@internisten.nl of
030 8990652).