Innovaties

Innovaties voor iedere internist: NIV – Netwerk Innovatie

De zorg barst uit haar voegen. De mens in Nederland wordt ouder maar ook zieker; de kosten en de personeelstekorten nemen toe (70.000+). Intussen staat de eerste lijn onder enorme druk, concurreren ziekenhuizen meer dan dat ze samenwerken, is preventie nog steeds een bijzaak, en lijkt de computer eerder meer dan minder administratielasten te hebben gebracht. We hebben innovatie nodig!

Het goede nieuws: zorginnovaties hebben steeds meer potentie om de meeste problemen op te lossen. Als de administratielast met 50% wordt verminderd zou er geen personeelstekort meer (hoeven te) zijn en ontstaat er ademruimte voor de gehele zorgketen. Artificial intelligence (oftewel zorgen dat een computer het werk makkelijker maakt i.p.v. moeilijker) ontwikkelt zich in rap tempo en begint een interessant en praktisch hulpmiddel te worden. Steeds vaker worden samenwerkingen op het gebied van zorginnovaties in de regio en tussen ziekenhuizen beloond en aangemoedigd door zorgverzekeraars. Bovendien begint ook preventie eindelijk een vooraanstaand politiek thema te worden. Aan de slag dus, maar hoe begin je zo’n innovatie?

Het NIV innovatienetwerk kan je hierbij helpen!  Wij stimuleren innovatie, en verzamelen succesverhalen en briljante mislukkingen, ter inspiratie voor een eerste project, of om geoefende innovators met elkaar in contact te brengen.

Of je nu op zoek bent naar ideeën voor duurzame inzetbaarheid, gezondheidsapps of telemonitoring, het optimaliseren van zorgpaden, of iets anders: alle ideeën op deze website mogen gebruikt en verbeterd worden. Wat wij van jullie vragen: deel je innovaties met ons en vertel ons hoe het er voor staat. Wat waren de belangrijkste succesfactoren? Misschien belangrijker: waar liep je tegenaan? Laat ons weten hoe je ervoor staat en word onderdeel van het NIV Netwerk Innovatie.

Zie hieronder een overzicht van alle innovaties relevant voor jou. Heb jij nog aanvullingen voor het Netwerk Innovatie? Laat het ons weten via innovatie@internisten.nl.

Ben je benieuwd naar wie in de commissie zitten? Klik hier!

Autoscriber

CMyLife

DVT zorgpad

Evidencio predictieplatform

Gezond door de nacht

Grote visite op zijn kop

Handheld echografie voor de interne geneeskunde

IC-markt

Intraveneuze Antibiotica Thuis door geschoolde patiënten en naasten.  

Leefstijlzorgloket

Medicatiepoli Bariatrische chirurgie

Opschalen thuismonitoring via het Rijnstate virtueel zorgcentrum als vervanging klinische opnamedagen.

Optimaliseren van HIV zorg m.b.v. Patient Reported Outcome Measurements (PROMs). 

OSAsense – slaapapneu screening

Preoperatieve screening penicilline allergie 

Real-time monitoring en alarmering van diabetes type 1 patiënten

Telemonitoring toxiciteit chemotherapie

Thuismonitoring diabetes type 1

Thuismonitoring diabetes type 2  

Thuismonitoring grote vaten vasculitis

Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes  

Triage van poliklinische verwijzingen, met mogelijkheid tot directe terug-verwijzing naar de huisarts